torstai 9. huhtikuuta 2015

Tuorepuuro- ja smoothie-ohjeet aloittelijalle


Olen puolen vuoden ajan pörrännyt erilaisissa terveysaiheisissa blogeissa ja tutustunut lukuisiin tuorepuuro- ja smoothieresepteihin. Miksi näihin? Siksi, että vatsani sekä yleisen hyvinvoinnin ja jaksamisen takia lähdin etsimään vaihtoehtoja ns. perinteisiin aamiaisiin, kuten kaurapuuroon, jogurttiin myslin kanssa ja leipään tilpehööreillä.

Veteen keitetty kaurapuuroa olen syönyt lapsuudesta asti, monen vuoden ajan joka aamu. Se ei kuitenkaan ole mielestäni erityisen täyttävää ja maitoon en ole halunnut sitä keittää ensin sen vaivalloisuuden ja myöhemmin maidon välttämisen takia. Jogurtti ja pähkinäinen mysli ovat olleet herkkuani pitkään, mutta maitotuotteiden välttäminen terveyssyistä on tehnyt siitä huonon vaihtoehdon. Ja sitten se leipä. Suurin osa leivistä ei vain sovi minulle. En tiedä johtuuko se hiivasta, viljasta vai mistä, ja koska pärjään hyvin ilman leipääkin (paitsi äidin tekemiä sämpylöitä), ei leipä kuulu myöskään aamiaiseeni.

Tuossa siis syitä siihen, että olen onkinut tietoa muista aamiais-, välipala- ja iltapalavaihtoehdoista. Ja sitähän nykyään riittää. Blogit ja lehdet tuntuvat olevan täynnä erilaisia terveellisiä reseptejä ja superfoodeja, ja hyvä niin. Monesti olen kuitenkin törmännyt siihen ongelmaan, että resepteissä käytetään paljon tavalliselle tallaajalle erikoisia ja osaksi myös varsin kalliita aineksia. On chiasiemeniä, riisiproteiinia, maapähkinävoita, kookosöljyä, erilaisia viher- ja smoothiejauheita, proteiinijauhetta, raakakaakaota, hampunsiemeniä, vanijajauhetta, soijamaitoa, kaurajuomaa, mantelijuomaa, gojimarjoja yms. yms. Ja näiden lisäksi tarvitaan tietenkin niitä perusaineita, kuten hedelmiä, marjoja, vihanneksia ja kaurahiutaleita.

Itse tulen koko ajan enemmän minimalistiksi (tästä aiheesta mm. vaatekaapin tyhjennyksen suhteen postaus myöhemmin)  ja haluan ostaa ruokaa, jonka todella syön. Vasta kun jääkaapissa on jäljellä suunnilleen vain kananmunia, muutama maustepurkki ja kahvimaitoa, menen uudelleen kauppaan. En myöskään halua pistää rahaa kiinni isoon määrään erilaisia kuivatuotteita, vaikka ne säilyvätkin pitkään. Suomessa ruoka on niin järjettömän kallista ja arvostan ruokaa niin paljon, että en siedä edes ajatusta sen poisheittämisestä.

On mahtavaa, että moni bloggari loihtii koko ajan uusia yhdistelmiä ja entistä maistuvampia reseptejä, ja arvostan heitä todella paljon. Moni ns. huippubloggari saa kuitenkin yhteistyökumppaneiltaan paljon tuotteita ilmaisiksi ja siksi heidän on helpompi ylläpitää purkki- ja pussitaivasta kuivakaapissaan.
Minun tyylini on ostaa helposti yhdisteltäviä aineksia ja loihtia niistä useamman päivän ajan erilaisia yhdistelmiä. Kun ainekset loppuvat, mietin uusia yhdistelmiä ja käyn kaupassa. Tämä tietenkin vaatii hieman perehtymistä ja osaamista keittiössä ja ruoanlaitossa, mutta ei se loppujen lopuksi niin vaikeaa ole, kun aloittaa yksinkertaisista yhdistelmistä. Kun perustiedot ovat kunnossa, on helppo alkaa soveltaa.
Sitten vihdoin otsikon aiheeseen, eli aloittelijalle sopiviin ohjeisiin. Esittelen tässä tämän viikon aineksista tekemäni kaksi tuorepuuroa ja smoothieta, joissa pärjää simppeleillä aineksilla. Jos ensimmäistä kertaa kokeilla kyseisiä juttuja, ei ole mitään järkeä ostaa armeijaa erilaisia tuotteita. En ole todellakaan keksinyt pyörää uudestaan, vaan nämä ovat muunnelmia tai yhdistelmiä lukuisista ohjeista, joihin olen tutustunut. Aineksina olen käyttänyt kaurahiutaleita, kaurajuomaa (voit valita tilalle myös soijajuomaa tai mantelijuomaa), banaania, avocadoa, mustikoita, mustaherukoita, pähkinöitä (esim. manteleita, hasselpähkinöitä ja cashevpähkinöitä), hunajaa, suolaa sekä chiasiemeniä ja siemenseosta (jotain ns. voimaruokaa on hyvä pitää kaapissa). Kaikkia aineksia saa lähikaupoista ja Punnitse&Säästä-kaupasta, joita löytyy lähes 40 kaupungista ympäri Suomea.
 
Tuorepuuro 1
1,5 dl kaurahiutaleita
1,5 dl kaurajuomaa (itse käytän Oatley-merkkistä)
Ripaus laadukasta suolaa
2 rkl siemenseosta
1 dl mustaherukoita
Mittaa illalla kannelliseen purkkiin kaurahiutaleet ja kaurajuoma. Laita yöksi jääkaappiin. Lisää aamulla tarvittaessa nestettä ja halutessasi ripaus suolaa. Heitä joukkoon siemenseos ja herukat, lisää halutessasi hieman sokeria, sekoita ja nauti.
 
Tuorepuuro 2
1,5 dl kaurahiutaleita
1,5 dl kaurajuomaa
Ripaus laadukasta suolaa
0,5 dl pähkinämurskaa
1 dl mustikoita
Mittaa illalla kannelliseen purkkiin kaurahiutaleet ja kaurajuoma. Laita yöksi jääkaappiin. Lisää aamulla tarvittaessa nestettä ja halutessasi ripaus suolaa. Murskaa survimella pähkinät ja sekoita murut mustikoiden kanssa puuroon.
Kun olet saanut näistä versiosta tarpeeksesi, käy tsekkaamassa The good morning –blogin loistava postaus tuorepuuron ABC.
 
Tuorepuuro kaikessa herkullisuudessaan.

 
Minä tykkään sotkea kaikki keskenään ihanaksi värikkääksi mössöksi.
 
Smoothie 1
1 banaani
2 dl kaurajuomaa
2 rkl chiasiemeniä
mustaherukoita
Muussaa ainekset sauvasekoittimella, jos sinulla ei ole blenderiä. Itselläni on ollut jo pitkään käytössä 20 euron sauvasekoitin ja hyvin toimii.
 
Smoothie 2
1 avocado
1,5 dl kaurajuomaa
0,5 dl vettä
kourallinen pähkinöitä
1 dl mustikoita
loraus hunajaa
Murskaa ensin pähkinät, laita sitten loput ainekset ja tee sauvasekoittimella pehmeä smoothie.
Smoothieen voi aina varsin huoletta lisäillä vihannes- ja hedelmälaatikoiden jämiä, kuten omenaa, päärynää, kurkkua, lehtikaalia ja babypinaattia.
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti