sunnuntai 15. marraskuuta 2015

Viikonlopun luontoretki ja lohturuoka

Tämän viikonlopun tunnelmat eivät ole olleet varmaan kenelläkään erityisen hyvät. Kun lauantaiaamun uutiset iskivät tajuntaan, oli vaikea puhua mitään tai tarttua mihinkään toimeen.

Kun olin pyörinyt aamupäivän kotona uutisia kuunnellen ja lukien, tajusin tarvitsevani raitista ilmaa. Otin hieman evästä ja kameran reppuun ja lähdin Helsingin Viikin ulkoilualueelle.




On itse asiassa uskomatonta, kuinka harvoin tulee lähdettyä näin lähellä olevalle hienolle luonnonsuojelualueelle. Jostain syystä lähellä olevat, tutut paikat eivät tunnu niin ihmeellisiltä. Jos matkustaisin vaikka Keski-Suomeen, menisin tietenkin retkeilemään vastaavanlaiselle alueelle. Sama juttu monen muun, "liian" lähellä olevan nähtävyyden kanssa.

Marraskuinen, hieman ankea sääkin riitti muistuttamaan siitä, miten paljon hyvää maailmassa vielä on mielipuolisista ihmisistä ja teoista huolimatta.

Onneksi kotona jääkaapissa odotti naudan paahtopaisti, sillä eilinen iltapäivä oli kuin tehty kunnon lohturuoalle. Runsailla juureksilla höystetystä lihapadasta tuli niin hyvää, että ohje on pakko laittaa jakoon siitäkin huolimatta, että netti on pullollaan lihapatareseptejä. Mutta ei tätä!



Tähän naudanliha-juurespataan tarvitset:

750 g naudan paahtopaistia
5 siivua pekonia
1 rkl voita
4 porkkanaa
1 sipuli
1 lanttu
1 nauris
vettä
2 tl suolaa
1 rkl sinappia
1/5 tl jauhettua maustepippuria
reilusti mustapippuria myllystä
2 tl kuivattua persiljaa
2 tl kuivattua rosmariinia
2 laakerinlehteä
1/2 dl kermaa

Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Leikkaa paisti ensin lihasäikeiden suuntaisesti ja sen jälkeen reiluiksi suupaloiksi. Leikkaa pekoniviipaleet pieniksi paloiksi.

Kuumenna paistinpannu kuumaksi ja paista pekonisilppua hetki voissa. Lisää joukkoon lihapalat ja ruskista ne joka puolelta. Jos pannu on pieni, paista pekonit ja lihat kahdessa erässä.

Kumoa ruskistuneet lihapalat uunipataan. Lisää paistinpannuun hieman vettä, jotta saat paistorasvat irti, ja lisää vesi pataan lihojen päälle.

Kuori juurekset ja sipuli, pilko ne reilun kokoisiksi suupaloiksi ja lisää pataan. Lisää vettä niin, että ainekset juuri ja juuri peittyvät. Lisää mausteet ja sekoita padan ainekset mausteiden kanssa. (Itse en koskaan mittaile mausteita, joten ohjeessa olevat määrät ovat noin määriä.)

Laita pata ilman kantta uuniin ja odota, kunnes vesi alkaa kiehua. Laita tämän jälkeen padan päälle kansi ja laske uunin lämpötila 150 asteeseen. Anna hautua uunissa noin kaksi tuntia. Lisää pataan kerma, tarkista maku ja anna hautua vielä puolisen tuntia.

Nauti perunamuusin kanssa.

Rauhallista sunnuntai-iltaa ja hyvää alkavaa viikkoa.

Maria









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti